لیست اختراعات حبیب بدری قویفکر
با پيشرفت تكنولوژي سيستم هاي ميكرو الكترو مكانيكي تحول عظيمي در شاخه هاي مهندسي از جمله ميكروالكترونيك روي داده است. توانايي كنترل و بحركت درآوردن سيال در داخل ميكروكانال بسيار حائز اهميت ميباشد. در عموم آناليزهاي بيولوژيكي، يونهاي مثبت و منفي در داخل محلول وجود دارند كه تحت تاثير ميدان الكتريكي ميتوانند جابهجا شوند. در اين اختراع مكانيسم الكتروسينتيك و رفتار حرارتي سيالات بيولوژيكي مورد مطالعه قرار گرفت. ميكروالكترودها با ساختار نامتقارن، از جنس پلاتين به روش كند و پاش (Sputtering) بر روي چند ويفر سيليكوني لايه نشاني گرديد. ماده PDMS بر روي Mold سيليكوني پخته شد و در دماي 80 درجه سانتيگراد پخته شد و پس از جداسازي از Mold، محل ورودي و خروجي سيال بيولوژيكي با استفاده از پانچ باز شد و سپس ميكروكانال PDMS به ساختار الكترودي چسبانده شد. سيال بيولوژيكي PBS كه داراي هدايت الكتريكي ميباشد در داخل ميكروكانال بارگذاري شد. الكترودهاي نامتقارن بصورت يك در ميان با ولتاژهاي متغيير +V*sin(wt) و -V*sin(wt) و فركانس w=500 kHz تحريك گرديدند. در اثر تحريك الكترودها و مكانيسم الكتروترمال ايجاد شده در داخل ميكروكانال، سيال بيولوژيكي شروع به پمپاژ ميكند و سرعت سيال با تغيير ميزان ولتاژ اعمالي قابل تنظيم ميباشد. ميكروپمپ طراحي شده قادر است با ولتاژهاي بسيار پايين (زير 10 ولت) عمل پمپاژ را انجام دهد كه امكان پرتابل بودن سيستم را عملي ميسازد. علاوه بر الكترودهاي تحريك الكترودهايي ديگري در سيستم طراحي شده است كه با استفاده از دستگاه امپدانس متر قادريم هدايت الكتريكي سيال بيولوژيكي را بصورت In-Situ (واقع در محل) بسنجيم و متناسب با مقدار سنجيده شده سيگنال تحريك مناسب جهت پمپاژ را اعمال كنيم. اين دستگاه كاربرد وسيعي در آناليزهاي بيولوژيكي و مراكز تحقيقاتي زيستي دارد.
عادات نامطلوب غذايي در شيوه زندگي كشورهاي در حال توسعه از جمله جامعه ما، علاوه بر اين كه تهديدي براي سلامت كودكان و نوجوانان محسوب مي شود بلكه ساير افراد را نيز در معرض خطر ابتلا به بيماري هاي غيرواگير قرار مي دهد. در دنياي امروز كه كار و تحصيل بيش از پيش مورد توجه اقشار مختلف جامعه به ويژه زنان و جوانان قرار گرفته است، فرصت آشپزي سنتي بسيار محدود شده و مصرف غذاهاي آماده بيش از پيش در جامعه افزايش يافته است. اين روزها يكي از راههاي آسان براي تهيه غذاها، استفاده از كنسرو آنهاست. كنسروها داراي طيف گستردهاي هستند كه از قديميترين آنها كنسرو ماهي تن و از جديدترين آنها كه نسل نويي از غذاهاي كنسروي هستند ميتوان به كنسرو فسنجان، قيمه، سيرابي و انواع ديگر غذاهاي سنتي ايراني اشاره كرد. مطالعات محققان حوزه ي غذا و دارو نشان مي دهد كه استفاده از غذاهاي كنسرو شده در بلند مدت باعث ايجاد مشكلات متعددي در انسان مي گردد. محققان مشكلات بهداشتي غذاهاي كنسرو شده را به موارد مختلفي نسبت مي دهند ولي يكي از دلايل اصلي مضر بودن اين نوع غذاها استفاده از ماده اي به نام بيسفنول A در ديواره ي داخلي ظروف غذاهاي كنسرو شده است. بيسفنولA در حجم زيادي براي توليد پلاستيك هاي پلي كربنات و رزين هاي اپوكسي مورد استفاده در محصولات پلاستيكي مانند ديواره ي داخلي قوطي هاي كنسرو، ظرف غذا، نوشيدني ها، اسباب بازي و لوله سازي در دنيا توليد و مصرف مي شود. در غذاهاي كنسرو شده، اين ماده به راحتي از ديواره ي قوطي هاي كنسرو به داخل ماده غذايي نشت پيدا مي كند و موجب آلودگي مي شود. بيسفنول A داراي فعاليت استروژني ضعيف بوده و قابليت دخالت در سيستم غدد درون ريز انسان و حيات وحش را داشته و موجب افزايش سرطان بيضه و سينه مي گردد. علاوه بر اين موجب ايجاد تغييرات خلق و خو و بروز تندخويي و پرخاشگري، كم شدن تعداد و كيفيت اسپرم مردان، ماده شدن حيوان نر، كاهش عملكرد سيستم ايمني و تناسلي و تاثير منفي بر جنين مي گردد. بنابراين پايش مقدار آن در غذاهاي كنسرو شده بسيار حائز اهميت است. روش هاي ارائه شده ي قبلي يا نياز به آزمايشگاه هاي بسيار مجهز دارند و بسيار هزينه بر هستند يا زمان زيادي براي تست و رسيدن به نتايج نياز دارند و يا نياز به فرآيندهاي پيچيده و هزينه بر براي توليد حسگرها دارند. علاوه بر موارد گفته شده، دقت و بازه ي تشخيص روش هاي قبلي به اندازه كافي دقيق نيست. با پيشرفت تكنولوژي سيستم هاي ميكروالكترومكانيكي تحول عظيمي در شاخه هاي مهندسي از جمله ميكروالكترونيك و سنسوريك روي داده است. توانايي تشخيص بيماري ها و مواد مضر با غلظت بسيار كم و در زمان بسيار كوتاه در حوزه ي آناليزهاي بيولوژيكي و پزشكي بسيار حائز اهميت مي باشد. در اختراع حاضر يك زيست حسگر مبتني بر تكنولوژي سيستم هاي ميكروالكترومكانيكي و مفاهيم ريزسيالاتي با استفاده از تكنيك مدارات چاپي ساخته شد. در زيست حسگر اختراع شده سعي شده كه تمامي مشكلات روش هاي قبلي مرتفع شود. حسگر ارائه شده هزينه ي ساخت و انجام آزمايش بسيار پاييني دارد و براي ساخت و انجام آزمايش نياز به تجهيزات روميزي و سبك دارد. براي انجام آزمايشات كافي است سنسور و تجهيزات مورد نياز كه بسيار سبك و قابل حمل هستند به محل انجام تست برده شوند و نيازي به انتقال نمونه هاي غذايي به آزمايشگاه هاي مرجع نيست. به اين ترتيب سرعت دستيابي به نتايج بسيار بالا است. از طرف ديگر زيست حسگر BPA تنها پس از 20 ثانيه بعد از اعمال نمونه هاي غذايي به آن نتايج را فراهم مي سازد. رنج ديناميكي زيست حسگر پيشنهادي ازfM 1 تاpM 10 مي باشد و در اين بازه كاملاً خطي رفتار مي كند. همچنين، گزينش پذيري بسيار خوبي نسبت به مولكول هايي مانندBPF و BPS دارد كه ساختار مولكولي آنها شباهت زيادي به ساختار مولكولي BPA دارند. زيست حسگر ايده پروري شده اولين زيست حسگر BPA در ايران و جهان است كه داراي سرعت تشخيص 20 ثانيه و دقت تشخيصaM 93/152 مي باشد. اين دستگاه كاربرد وسيعي در مراكز كنترل كيفيت كارخانه ها و ادارات استاندارد دارد.
اين دستگاه يك سيستم پيشرفته الكترومكانيكي است كه از يك موتور الكترومغناطيسي با روتور معلق در مايع و يك حسگر اثر هال تشكيل شده است. در اين سيستم از دو برد الكترونيكي استفاده شده است كه اولي براي تحريك موتور طراحي شده و ديگري براي ثبت سيگنال خروجي دستگاه و نمايش آن استفاده شده است. در اين دستگاه با كمك يك سرنگ پزشكي معمولي، 2 سيسي از خون فرد مورد آزمايش نمونهگيري ميشود و يك روتور معلق ريز در داخل اين سرنگ و در داخل خون قرار ميگيرد. سپس، سرنگ در محل مشخص شده از دستگاه بهصورت ايستا قرار ميگيرد و ميزان چسبندگي يا گرانروي خون توسط دستگاه اندازهگيري ميشود. لازم به ذكر است كه در گذر زمان خون تهنشين شده و ميزان گرانروي خون در سطح بالايي آن توسط دستگاه مورد پايش قرار ميگيرد كه اين امر متناسب با اندازهگيري سرعت تهنشيني خون (ESR) است.
موارد یافت شده: 3